Att packa vandringsväskan är synonymt med att bunkra på med pulversoppor. Det tar ju extremt lite plats och väger knappt något alls. Men jag tycker man kan lägga lite mer tanke och omsorg på det man ska äta på sin vandring eller långfärdstur. Att lära känna terrängen innan du vandrar kan inspirera dig till att plocka det som finns tillgängligt i naturen. Packa sedan med torrvaror som du bara behöver vatten till.
Vi börjar utforska nya vidder och spännande platser att vandra på. Vi börjar kombinera det med olika sätt att ta sig fram; vi paddlar, vi åker skidor och långfärdsskridskor, vi tar med 1-åringen i släpvagn eller i bärsele. Men när det är dags att planera packningen efter den efterlängtade turen är det många som verkar ha slut på idéer. De spännande destinationernas vidder åtnjuts med en pulversoppa. Det behöver förstås inte vara något fel med det; men varför inte bredda sig?
Ja, vi känner ju till det gamla vanliga tricket. Packa lätt och smart. Pulversopporna är oslagbara när det kommer till det minimala utrymme det gör på din packning. Och vattnet kan du förstås ta från bäckarna. Men det behöver inte sluta med de där pulversopporna; det mesta du får i dig är ju bara stärkelser. Därför ägnar vi en stund till att reflektera över hur du kan tänka vidare kring din mat under vandringen.
Räkna kalorier – ju mer desto bättre
Varför inte ta med sig ett bröd på vandringen? Det behöver inte alls ta mycket plats. Det finns kompakt, mörkt bröd med mycket frön på som passar alldeles utmärkt till den som behöver ett effektivt energiintag. Frön innehåller fett och energi och är alltså långt mycket smartare än ett vitt bröd utan något på.
Många vill även ha med sig något sött, och det här är inte alls en dum idé. Kroppen behöver socker, men satsa på något som inte är så gott att trycka i sig på en gång (mjölkchoklad går alltså bort). Mörk choklad, nötter och torkad frukt är bra mellanmål och behöver inte heller väga mycket.
Del av naturupplevelsen
Alla är inte redo att äta insekter än, så börja med att lära känna det som växer på fjällen. Vad kommer finnas tillgängligt i naturen där du vandrar? Det förstås, ska du vandra på klippor och bergstoppar kommer du få det tufft att hitta så mycket ätbart. Man bör förresten skilja mellan vad som är ätbart och vad som är gott, också. Mycket är kanske just ätbart; men det mesta som växer uppe i fjällen (med undantag från hjortron) är rätt beska saker. En del passar dock att göra te på.
Fjällkvanne är en stark krydda som man inte ska använda för mycket av men som förr exporterades. Röksvampen går att hitta också, men plockas bara innan de mognat. Ormrotens groddknoppar brukar uppskattas av vissa och har en lätt nötaktig smak. Ta dig tid att söka efter information om den aktuella terrängen du tänker vandra på. Det finns gott om bra fjällfloror. Låt det bli en del av upplevelsen. Måhända växer det inte basilika där i dalarna och vattendragen, men det finns en massa spännande att hitta.